Project Description

Ο υπερσύγχρονος Μαγνητικός Τομογράφος  Siemens Magnetom Essenza  1,5 Tesla είναι ένα από τα κορυφαία συγκροτήματα διαγνωστικής απεικόνισης. Με περισσότερες από 8000 εγκαταστάσεις παγκοσμίως αποδεικνύει την αξιοπιστία του στην διεθνή αγορά. Λόγω της ισχύος του μαγνητικού πεδίου (1,5 Tesla) είναι ικανός να παράγει εικόνες υψηλής διακριτικότητας και άριστης διαγνωστικής ποιότητας, σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος. Ο Μαγνητικός τομογράφος  ESSENZA διαθέτει το λογισμικό Tim Application Suite, το οποίο καλύπτει το πλήρες φάσμα των κλινικών εφαρμογών σε Νευρολογία, Ορθοπεδική, Παθολογία, Ογκολογία, Αγγειογραφία, Γυναικολογία και Παιδιατρική. Εφοδιασμένος με όλες τις σύγχρονες ακολουθίες και τα τελευταία λογισμικά προγράμματα πραγματοποιεί όλες τις βασικές και εξειδικευμένες εξετάσεις μαγνητικής τομογραφίας σε σημαντικά περιορισμένο χρόνο εκτέλεσης και με εξαιρετικά μεγάλη διαγνωστική ακρίβεια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ESSENZA 1.5T είναι ιδανικό για κλειστοφοβικούς ασθενείς καθώς το μηχάνημα είναι ανοιχτό στα δύο άκρα και στις περισσότερες περιπτώσεις το κεφάλι είναι εκτός μηχανήματος.

Δεδομένης της έλλειψης της ακτινοβολίας και της υψηλής ευκρίνειας της εξέτασης η μαγνητική τομογραφία βοηθά σημαντικά στην εύρεση και την επίλυση πολλών παθολογιών και διαγνωστικών προβλημάτων.

Ειδικότερες τεχνικές:

Diffusion: Είναι η πλέον σύγχρονη μέθοδος απεικόνισης βλαβών, όγκων και λεμφαδένων που ενδέχεται να μην διαγνωσθούν με τις κλασικές μεθόδους. Είναι  μια τεχνική η οποία θα μπορούσε ως ένα ποσοστό να αντικαταστήσει το σπινθηρογράφημα και τη χορήγηση σκιαγραφικής ουσίας.

Perfusion: Αιμάτωση πρώτης διόδου. Με την τεχνική αυτή μπορούν να εκτιμηθούν ισχαιμικά καθώς και μικροαγγείωση όγκων εγκεφάλου.

Spectroscopy head (Φασματοσκοπία εγκεφάλου): Η τεχνική αυτή μας επιτρέπει να διακρίνουμε τους μεταβολίτες του εγκεφάλου με στόχο τον διαχωρισμό όγκων σε καλοήθη και κακοήθη και σε  ποια κατηγορία grade ανήκει ο όγκος (low και high grade).

MR-Combosing: Είναι μια τεχνική που απεικονίζει ολόκληρη τη σπονδυλική στήλη (ΑΜΣΣ-ΘΜΣΣ-ΟΜΜΣ) και βοηθά στην ανάδειξη πολύ μικρών   μεταστάσεων, όγκων και καταγμάτων καθώς και ολόκληρη την απεικόνιση νωτιαίου μυελού για παθήσεις όπως σκλήρυνση κατά πλάκας και φλεγμονές (σπονδυλοδισκίτιδα).

Επιπρόσθετα όλες  οι εξετάσεις γίνονται με λεπτές τομές και τη χρήση 3d ακολουθιών.

Τι είναι Μαγνητική τομογραφία;

Ο μαγνητικός τομογράφος χρησιμοποιεί ένα μαγνήτη και ραδιοκύματα για να αποκτήσει εικόνες του σώματός σας. Η μαγνητική τομογραφία χρησιμοποιεί μαγνητικό πεδίο και παλμούς ενέργειας ραδιοκυμάτων για τη δημιουργία λεπτομερών εικόνων των οργάνων και των δομών μέσα στο σώμα.

Η τεχνολογία της  μαγνητικής τομογραφίας δεν χρησιμοποιεί ακτινοβολία και δεν υπάρχουν γνωστές επιβλαβείς επιδράσεις από το μαγνητικό πεδίο ή έκθεση σε ραδιοκύματα που σχετίζονται με τη δημιουργία εικόνων MRI.

Προετοιμασία για εξέταση MRI

Δεν χρειάζεται καμία ιδιαίτερη προετοιμασία παρά μόνο σε κάποιες εξετάσεις όπου ο ασθενής θα πρέπει να είναι νηστικός. Επίσης με τη βοήθεια της τεχνολόγου θα πρέπει να συμπληρωθεί ένα έντυπο με  ερωτήσεις πριν  από την εξέταση. Λόγω του υπάρχοντος μαγνητικού πεδίου θα πρέπει ο ασθενής να ενημερώσει για τυχόν παρουσία μετάλλων στο σώμα (αρθροπλαστικές, βηματοδότες, ακουστικά, μέταλλα, λάμες, βαλβίδες και απινιδωτές)

Τι να περιμένετε κατά τη διάρκεια μιας εξέτασης MRI

Οι εξετάσεις μαγνητικής τομογραφίας είναι ανώδυνες και συνήθως διαρκούν 15 εώς 30 λεπτά. Ο χρόνος ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο και τον αριθμό των εξετάσεων.

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης ο ασθενής ξαπλώνει στο εξεταστικό κρεβάτι και τοποθετείται ένα πηνίο ανάλογα με το  στο σημείο  που πρόκειται να εξεταστεί. Όση ώρα διαρκεί η εξέταση θα ακούει δυνατούς επαναλαμβανόμενους ήχους οι οποίοι θα σταματούν και θα ξαναρχίζουν. Ο ασθενής έχει τη δυνατότητα να ακούει μουσική μέσω των ακουστικών εφόσον το επιθυμεί. Επίσης θα του δοθεί ένα κουμπί συναγερμού ώστε να μπορεί  να επικοινωνήσει με την τεχνολόγο ή το γιατρό. Υπάρχει περίπτωση να κριθεί απαραίτητη η ενδοφλέβια έγχυση σκιαγραφικής ουσίας.

Μπορώ να κάνω μαγνητική τομογραφία εάν είμαι έγκυος;

Η μαγνητική τομογραφία παρόλο που  δεν κάνει χρήση ιοντίζουσας ακτινοβολίας θα πρέπει να αποφεύγεται  σε περίπτωση εγκυμοσύνης. Θα ενημερώσετε τον κλινικό γιατρό σας και θα σας κατευθύνει για την εξέταση που θα πρέπει να κάνετε.

Κλείστε Ραντεβού

Παρακαλούμε συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα. Θα επικοινωνήσουμε μαζί σας για να κλείσουμε το ραντεβού. Τα πεδία με (*) είναι υποχρεωτικά.