Project Description

Η καλύτερη πρόληψη του καρκίνου του μαστού είναι η ανίχνευσή του σε αρχικό στάδιο, ή η ανίχνευση προκαρκινικών βλαβών. Γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να γίνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα κλινικός έλεγχος, μαστογραφία και υπερηχογράφημα μαστών, ανάλογα με τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού. Επίσης υπάρχει και η δυνατότητα για μαγνητική μαστογραφία η οποία είναι ευρέως αποδεκτή για τα αποτελέσματά της ως προς τη διάγνωση βλαβών.

ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΗΜΑ ΜΑΣΤΩΝ

Το υπερηχογράφημα μαστών είναι μια απλή, ανώδυνη, αναίμακτη και οικονομική εξέταση χωρίς ακτινοβολία, απαραίτητη για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Τα μηχανήματα υπερήχων τελευταίας γενιάς είναι εφοδιασμένα με εξειδικευμένες υψήσυχνες κεφαλές για τον λεπτομερή έλεγχο των μαστών προσφέροντας μεγάλη ακρίβεια στον εντοπισμό και χαρακτηρισμό αλλοιώσεων διαθέτοντας παράλληλα την δυνατότητα έγχρωμης Doppler απεικόνισης καθώς και της ελαστογραφίας. Το υπερηχογράφημα μαστού είναι συμπληρωματικός έλεγχος της μαστογραφίας, ειδικά σε ασθενείς που έχουν  πυκνό αδενικό ιστό. Είναι μέθοδος που εξετάζει την σύσταση των μαστών, την τυχόν ύπαρξη αλλοιώσεων, τις περιοχές της μασχάλης, αναπαράγοντας αντιπροσωπευτικές εικόνες σε διαφορετικά επίπεδα. Αποτελεί εξέταση εκλογής σε νέες γυναίκες κάτω των 30, σε γυναίκες που είναι έγκυες ή σε αυτές που θηλάζουν, στην απεικόνιση των κύστεων και των  ενδοπορικών αλλοιώσεων.

ΥΠΕΡΗΧΟΣ ΜΑΣΤΩΝ ΜΕ ΕΛΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ

Η ελαστογραφία μαστού είναι μία νέα τεχνική με υπέρηχους, με την οποία μπορούμε να μετρήσουμε την ελαστικότητα των ιστών. Γίνεται κατά τη διάρκεια του υπερηχογραφήματος και βασίζεται στο γεγονός ότι οι ιστοί με διαφορετική σκληρότητα παραμορφώνονται διαφορετικά όταν ασκηθεί πάνω τους πίεση. Η παραμόρφωση της βλάβης σε σχέση με τους παρακείμενους ιστούς καταγράφεται, και υπολογίζεται η ελαστικότητά της . Ο συνδυασμός του υπερηχογραφήματος του μαστού και της ελαστογραφίας έχει σαν στόχο την καλύτερη διάκριση ενός μορφώματος μεταξύ καλοήθους και κακοήθους και την αποφυγή των περιττών βιοψιών στο μαστό.

ΨΗΦΙΑΚΗ ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ

Η ψηφιακή μαστογραφία είναι η κλασσική και τεκμηριωμένη μέθοδος απεικόνισης του μαστού για τον προληπτικό έλεγχο. Αποτελεί τον μεγαλύτερο σύμμαχο της γυναίκας στην πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού. Είναι η  μέθοδος η οποία μας επιτρέπει την καλύτερη και σφαιρικότερη απεικόνιση της μορφολογίας της δομής και των παθολογικών αλλοιώσεων του μαστού. Είναι μία χαμηλής δόσης ακτινογραφία των μαλακών μορίων του μαστού και αποτελεί μία από τις πλέον επιβεβλημένες εξετάσεις στο πλαίσιο ενός ετήσιου προληπτικού ελέγχου της γυναίκας από την ηλικία των 40 ετών και για όλη της τη ζωή.

Η απεικονιστική αυτή μέθοδος, υπό άρτιες τεχνικές και επιστημονικές προϋποθέσεις, έχει υψηλή διαγνωστική ευαισθησία, καθώς η διαγνωστική της ακρίβεια ξεπερνά το 90%. Το σημαντικότερο πλεονέκτημα της ψηφιακής μαστογραφίας έγκειται στη διάγνωση του μη ψηλαφητού καρκίνου, στις περιπτώσεις δηλαδή που η βλάβη είναι τόσο μικρή που δεν είναι δυνατόν να ψηλαφηθεί.

ΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ

Η μαγνητική μαστογραφία είναι η νεότερη απεικονιστική εξέταση για τη διάγνωση των παθήσεων του μαστού. Η σημαντικότερη αξία της μαγνητικής μαστογραφίας είναι η υψηλή ευαισθησία που διαθέτει στην ανίχνευση διηθητικού καρκινώματος σε γυναίκες με πυκνούς μαστούς, η οποία ανέρχεται στο 100%. Tα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της εξέτασης:

  • Η μαγνητική μαστογραφία ανακαλύπτει διπλάσιους καρκίνους σε σχέση με την συμβατική μαστογραφία
  • Είναι εξέταση ικανή να διαγνώσει τον καρκίνο του μαστού σε πρώιμο στάδιο
  • Με την μαγνητική μαστογραφία μικρότερος αριθμός γυναικών υποβάλλεται σε βιοψία, εξαιτίας της εξαιρετικής ευκρίνειας

H μαγνητική μαστογραφία αναμφισβήτητα αποτελεί μία από τις σημαντικότερες εξελίξεις στον προληπτικό έλεγχο για τον καρκίνο του μαστού. Είναι η μόνη που επιτρέπεται με συναίνεση ακόμα και στην εγκυμοσύνη.

Η καλύτερη περίοδος για να πραγματοποιηθεί η εξέταση της μαγνητικής τομογραφίας μαστών είναι από την 8η μέχρι και την 13-14η ημέρα του κύκλου της γυναίκας, για να υπάρχουν αληθή ευρήματα και το στήθος να μην είναι διογκωμένο από την αναμονή της περιόδου.

Κλείστε Ραντεβού

Παρακαλούμε συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα. Θα επικοινωνήσουμε μαζί σας για να κλείσουμε το ραντεβού. Τα πεδία με (*) είναι υποχρεωτικά.